Valenii de Munte

 

Vălenii de Munte este un oraș din județul Prahova, situat pe valea superioară a râului Teleajen, pe DN 1 A ce leagă Ploieştiul de Braşov.

Din punct de vedere geografic, oraşul  se află în depresiunea omonimă, pe Valea Teleajenului, la 98 km distanță de municipiul București, la 28 km nord de municipiul Ploiești și la 89 km sud-est de municipiul Brașov. Se întinde pe o lungime de 5 kilometri.

Limite:

Oraşul Vălenii de Munte se învecinează cu:

  • N – comunele Teişani şi Drajna;
  • E – comuna Predeal Sărari;
  • S şi V – comuna Gura Vitioarei

Cum ajung:

În oraș se poate ajunge folosind DN1A București – Ploiești – Brașov sau pe cale ferată, în oraş existând două staţii de cale ferată, în Vălenii de Munte şi Văleni Nord.

Istoric:

Oraşul este atestat documentar ca „târg al săcuienilor” și vamă în secolul al XV-lea, într-o poruncă a lui Dan al II-lea de la 1431. Vălenii de Munte a fost reședința lui Nicolae Iorga, aici găsindu-se în prezent Casa Memorială care poate fi vizitată pentru a descoperi personalitatea marelui academician.

Populaţie:

Oraşul are o populație de 13.309 locuitori (conform recensământuluidin 2002), repartizată  în cele 17 cartiere (Centru, Bălcescu, Piața, Trăistari, Eminescu, Berceni, Avram Iancu, Enescu, Berevoiești, Cismari, Ghidulești, Stadion, Ștefan cel Mare, Cuza Vodă, Tabaci, Rizănești și Valea Gardului.) dispuse circular, în jurul centrului orașului.

Turism:

Oraşul Vălenii de Munte se află pe traseul ”Drumul fructelor”, drum care promovează agroturismul în zona de nord a judeţului Prahova şi produsele specifice acestei zone.
În oraşul Vălenii de Munte prezintă o diversitate de obiective turistice:

  • Muzee:

Casa memorială Nicolae Iorga;
Muzeul Etnografic Valea Teleajenului;
Muzeul de Ştiinte Naturale Cultura Prunului;
Muzeul de artă religioasă şi Şcoala de misionare naţionale şi morale Regina Maria;

  • Biserici:

Biserica “Adormirea Maicii Domnului” a fostei Mănăstiri Văleni;

Biserica “Intrarea în Biserică”-Nica Filip;

Biserica Berceni;

Biserica Berevoieşti;

Biserica Sfantul Ioan;

Biserica Sf. Nicolae Tabaci;

Localităţi înfrăţite:

Orăşul Vălenii de Munte este înfrăţit cu oraşul Eaubonne din Franţa, Cimislia din Republica Moldova şi Saranda – Albania

. .